Quantcast
Channel: Kommentarer til: Hvordan fakturere utlegg oppdragsgiver skal dekke
Viewing all 170 articles
Browse latest View live

Av: Guro

$
0
0

Hei, driver enkeltpersonsforetak som er untatt for mva. Kjører en del bil i jobben og føyer da til en egen post med km-godtgjørelse på fakturaen jeg sender ut. En av mine kunder mener å vite at jeg skal føre opp reiseutgiftene er mva-pliktig når disse til sammen har overskredet 50 000, uavhengig av om virksomheten min for øvrig er unntatt mva. Stemmer dette med din oppfatning av reglene?


Av: Atle Hansson

$
0
0

Hei Guro, det stemmer ikke at utgifter har noe å si for når firmaet skal MVA-registreres. Det er kun inntekter (omsetning) som skal regnes med. Utgiftene søker du om tilbakegående oppgjør for etter at du har fått firmaet momsregistrert.

Av: Guro

$
0
0

Takk for svar. Følger opp for ytterligere avklaring: Når jeg ber kunden om å refundere mine utgifter, altså når jeg legger inn et punkt på fakturaen som heter «refusjon av reiseutgifter», blir dette da en inntekt for meg – som er mva-pliktig når det passerer 50 000. Selv om jeg driver en virksomhet som er unntatt mva?

Av: Atle Hansson

$
0
0
Guro: Nei, så lenge virksomheten i seg selv ikke er MVA-pliktig, utgjør ikke slike inntekter MVA-pliktig omsetning. Utgiftene skal i ditt tilfelle <em>ikke</em> tillegges MVA når du viderefakturerer de til kunden, og dermed heller ikke telles som fremtidig MVA-pliktig omsetning.

Av: Torill Schlechter

$
0
0

Hei. Takk for fin side med nyttig informasjon! Jeg har akkurat startet as, med kun meg selv som eier og ansatt – og fakturerer kunder for undervisning og/eller konsulentbistand slik at virksomheten har inntekter og utgifter både innenfor og utenfor mva og jeg er mva-registrert. Jeg har opprettet utleggskonto for firmaet mitt, men sliter med helt å få tak på hva som er et utlegg jeg kan tilbakeføre over lønn da jeg både er eier og ansatt. Eks. jeg belaster alle reiseutgifter (unntatt kilometer og bompenger som kommer på privat autopassavtale – bruker privatbil på reise) på mitt firmakort – og kostnaden viderefaktureres kunden. Jeg fører kilometergodtgjørelse over lønn, men hvordan gjør jeg det med øvrige reiseutlegg som er betalt på firmakortet? Jeg benytter et regnskapssystem hvor det kan virke som om jeg som både eier av as og eneste ansatt kan tilbakeføre utlegg over lønn – men dette får jeg ikke helt tak på. På forhånd tusen takk for svar.

Av: Øystein

$
0
0

Hei,
Jeg driver ett enk foretak,
Jeg leier meg inn til ett firma og fakturerer km etter staten satser,det jeg lurer på er om jeg skal legge mva på disse satsene eller om det er fritatt?

Av: Atle Hansson

Av: Øystein

$
0
0

Okay takk for svar,men oppdragsgiveren min har vel rett til noe her da dem også har noen fratrekk eller lignende for innleid transport/km etc ?


Av: Atle Hansson

$
0
0

Nei, oppdragsgiveren din kan kreve fradrag for alle legitime utgifter de får faktura på, så hvis du fakturerer en mye dyrere kilometersats så vil de uansett trekke fra hele fakturasummen i regnskapet. Som forklart i artikkelen er ikke statens kilometersats noe du skal bruke utad mot kunder, det er kun en sats du får lov av staten til å bruke til å kreve en ekstra godgjørelse over skatteseddelen for bruk av privatbil i næringen.

Av: Comid

$
0
0

Først vil jeg takke for meget gode artikler og informasjon på denne siden. Som du kanskje forstår er denne artikkelen relevant, uansett om det er lenge siden du har publisert den 🙂
Jeg har et tilsvarende spørsmål som Torill. Driver et AS hvor det så langt er bare jeg som er ansatt og etter å ha passert 50 000 er selskapet registrert i MVA-registeret. Alle reiseutgifter skal faktureres kunden(e). Foreløpig bruker jeg FIKEN som regnskapssystem og den har ikke noe godt integrert reiseregningsystem, så selv om jeg skriver reiseregning som ansatt til firmaet, må hver av de enkle utgiftene som er ført i reiseregningen føres en etter en i regnskapsystemet som «kjøp». Jeg lurer på hvilke av følgende alternativer er rett:

1. Kan jeg videre-fakturere en reiseregning slik den er (dvs. med å bruke totalsummen på den) og legge til 25% mva ?

eller
2. Må jeg dele den i stykker slik at f.eks. flybilletter/hotellutg. blir fakturert med kun netto-beløp + mva, mens KM-godtgjørelse og bompenger blir fakturert med totalsum + mva ??

Håper på svar!

Av: Atle Hansson

$
0
0
Comid: Takk for hyggelig tilbakemelding om nettstedet og artiklene. Er litt usikker på hva du mener med spørsmålene dine, men gjør et forsøk på å svare: Reiseregning brukes kun når du som ansatt i AS-et legger ut for reisen privat og i tillegg krever diettgodtgjørelse, nattillegg, osv. og skal ha dette utbetalt sammen med lønn. Hvis du betaler med firmakortet blir det litt mindre bokføring enn å legge ut privat. Uansett, reiseregninga er en sak mellom deg som ansatt og AS-et ditt. AS-ets kunder må få en <em>vanlig</em> faktura. Reiseutgiftene på fakturaen kan settes til kostpris eller faktureres med et godt påslag slik jeg foreslår i artikkelen. Uansett er det prisen uten moms du skal bruke som utgangspunkt i regnestykket. Enten fakturerer du flybilletten eks. mva. og plusser på full moms (25%), altså basert på den reelle prisen, eller så fakturerer en annen (og høyere) sum for reiseutgifter basert på hva du har avtalt med kunden, og også her skal du plusse på MVA. Så svaret på 1) er at det blir feil å bruke reiseregningen til deg som ansatt og viderefakturere denne med moms på moms. Viderefakturering av hele summen inkludert MVA skal bare brukes når firmaet ikke er MVA-pliktig eller ikke MVA-registrert. Ellers er det alltid "råprisen" uten MVA som gjelder som basis. Når det gjelder 2) illustrerer dette hvor dumt det er å fakturere detaljerte reiseutgifter ned på bompenge-nivå. Sannsynligvis trenger du ikke å gå i detaljer, de fleste kunder vil akseptere reiseutgiftene som en sekkepost. Uansett skal ikke firmaer som er MVA-registrerte viderefakturere noe som helst <strong>uten MVA</strong> så lenge selve jobben du gjorde var MVA-pliktig og firmaet ditt er MVA-registrert. Både flybilletter, bompenger, bilutgifter og det hele skal faktureres med 25% MVA. Og NB: Kilometergodtgjørelse er som jeg skriver til Øystein like over her "ikke noe du skal bruke utad mot kunder, det er kun en sats du får lov av staten til å bruke til å kreve en ekstra godgjørelse over skatteseddelen for bruk av privatbil i næringen." Utad mot kunden bør du absolutt følge <a href="https://firmanytt.no/fakturere-kjoring-med-privatbil-i-firmaet/" target="_blank" rel="nofollow">rådene i denne artikkelen og fakturere en bærekraftig pris på kjøringen!</a>

Av: Atle Hansson

$
0
0
Torill: Det opprinnelige svaret mitt ble nok sendt ut til deg, men det har forsvunnet fra siden ved en feil. Utlegg du legger ut for privat kan du tilbakeføre over lønnsslippen ved hjelp av et ansattutleggsskjema eller reiseregning. Det som er betalt med firmakortet skal du ikke ha tilbake privat, så det skal bare føres som kostnad i firmaregnskapet på vanlig måte. Disse tingene er uavhengig av hva firmaet ditt bør fakturere kundene sine for. Statens kilometersats kan du få utbetalt fra AS-et ditt hvis du bruker din egen privatbil til jobb, og firmaet kan få skattefradrag for denne utgiften. Les denne artikkelen under avsnittet <a href="https://firmanytt.no/privatbil-i-as-gir-mange-fordeler/" rel="nofollow">privatbil i næring</a>. Statens kilometersats er til intern bruk til skatteformål, og er ikke ment som noen fasit på hva du skal fakturere kunder for kjøring. Skal kundene dine betale kjøringen må de betale en bærekraftig sum, som beskrevet i artikkelen <a href="https://hjelp.conta.no/fakturaskolen/slik-fakturerer-du-kjoring-med-privatbil-naering/" rel="nofollow">"Slik fakturerer du kjøring med privatbil i næring"</a>.

Av: TWW

$
0
0

Jeg har et AS og skal viderefakturere reisekostnader fra en ansatt til en oppdragsgiver.

Jeg fakturerer i henhold til inngående reiseregning fra den ansatte og legger ved kvitteringer og selve reiseregningen (utført etter statens regulativ).

I tillegg legger jeg til et handling gebyr på 2% da vi i praksis er bank for kunden.

Beløpet jeg ønsker å fakturere er totalt beløp betalt tilbake til den ansatte (også momsen på det han har lagt ut) + 2% + 25% moms. Kunden kan da kreve fradrag for moms på kvitteringene.

Bare for å sjekke, er dette innafor eller må jeg selv trekke moms og fakturere beløp uten moms?

Av: Atle Hansson

$
0
0

TWW: Som det står i artikkelen skal MVA-registrerte firmaer som ditt bruke nettoprisen (eks. mva.) som basis for viderefaktureringen. Ditt firma trekker selv fra kjøpsmomsen ved hjelp av kvitteringene fra den ansatte, og legger til ny MVA (full sats) på toppen av nettoprisen når du fakturerer kunden. Hvis du gjør det slik du skisserer tar du et tillegg på 25 % + 2 %, noe som er helt greit hvis kunden går med på det, men du må ikke kalle ekstragebyret du tar for merverdiavgift.

Av: Børge K. Ervig

$
0
0

Hei!
Jeg har ett relativt enkelt spørsmål:
Jeg driver eft enkeltmannsforetak som maler og fakturerer Kr 225,- eks mva for servicebil pr. oppmøte (noen sier at det er rimelig?)
I denne summen er det inkludert kjøring i form av km inntill 20 km og bompenger.
Når oppdraget ligger såpass langt unna at det overskrider 20 km, hva er satsen jeg da kan ta pr. km over det som er innbakt?


Av: Atle Hansson

$
0
0
Hei Børge. Ja, satsen din på 225 er nok altfor rimelig når det inkluderer 20 km og bompenger. Du kunne nok ha doblet det. Det er ingen regler du trenger å følge for å fakturere kjøring, du setter de satsene du og ditt firma finner fornuftig. Har du lest Firmanytts gode artikkel (jeg har jo skrevet den selv, hehe) om <a href="https://firmanytt.no/fakturere-kjoring-med-privatbil-i-firmaet/" target="_blank" rel="nofollow">kjøring med privatbil i enkeltpersonforetak</a>?

Av: Børge K. Ervig

$
0
0

Hei!
Takk for svar og tilbakemelding, men mitt spørsmål omhandler ikke bruk av privatbil i jobbsammenheng, men bruk av firmabil/varebil som brukes i forbindelse med arbeid.

Av: Atle Hansson

$
0
0

Børge: Det er det samme prinsippet for prisfastsettelse som gjelder for privatbil og firmabil. Det betyr at det er du/firmaet ditt som bestemmer hvor mye du skal fakturere for kjøring per kilometer, ikke staten eller noen andre.

Av: Steinar Heimtun

$
0
0

Hei !

Jeg har et ENK og ukependler til Oslo fra Slrlandet. Oppdragsgiver har til nå dekket hotell.
Kontrakten er forlenget og jeg leier nå en leilighet som jeg fakturerer videre til oppdragsgiver.
Er det noe spesielt jeg må tenke på når det gjelder bokføring av «pendlerbolig»?

Og hva med depositum. Kan det utgiftføres og senere legges inn som inntekt når det tilbskebetales?

Av: Atle Hansson

$
0
0

Hei Steinar, så lenge du har avtalt å fakturere husleia er det ingen spesielle ting å huske på. Depositum kan enten føres på en egen bankkonto hvis det står på depositumskontoen, eller du kan føre den som et midlertidig krav (fordring) mot utleieren, hvis pengene ikke står på en depositumskonto. Du kan ikke føre det som en vanlig utgift (som gir skattefradrag), det blir først en utgift i regnskapet den dagen du evt. taper hele depositumet av en eller annen årsak. Fører du det som inntekt når pengene blir tilbakebetalt blir det også feil, for da må firmaet skatte for denne summen. Før det derfor enten som bankinnskudd eller utestående fordring alt ettersom.

Viewing all 170 articles
Browse latest View live